Повернутися до звичайного режиму

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Впродовж останніх років з 25 листопада до 10 грудня в усіх регіонах України проходить акція “16 днів проти насильства”, в рамках якої громадськими організаціями, місцевими структурними підрозділами у справах сім’ї та молоді, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводяться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї. Цього року до акції долучилася і Мукачівська спецшкола-інтернат, провівши ряд тематичних заходів. А саме: інформаційну годину для старшокласників «Законодавство України щодо насилля над жінками», «круглий стіл» на тему «Насилля в сім’ї як соціальна проблема», День «відкритих дверей», акцію «Червона стрічка», опитування учнів 6-10 кл. «Що я знаю про насилля?» відверту розмову з психологом закладу «Булінг в школі: чому діти цькують дітей? І що з тим робити?» та інші групові заняття.

Міжнародна акція “16 днів проти насильства” ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році з метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій з метою захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві. Дати проведення акції є символічними. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок (25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками) та дії щодо захисту прав людини (1 грудня – Всесвітній день боротьби із СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства; 3грудня – День осіб з особливими потребами; 6 грудня – річниця з дня “Монреальської різанини”; 10 грудня – Міжнародний день прав людини) та підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Метою проведення акції “16 днів проти насильства” є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок.

Світовою громадськістю насильство визнано одним із ключових моментів, які ставлять людину в залежне становище, наносять величезну моральну шкоду суспільству і є перепоною на шляху подолання нерівності і дотримання людських прав. Без подолання цього соціально небезпечного явища неможливо створити умови для самореалізації людини, реалізації принципів рівних прав, свобод і можливостей кожного громадянина.

Кiлькiсть переглядiв: 548

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.