« ЛУНАЄ ПІСНЯ СОЛОВ’ЇНА І ВІТЕР ВІЄ СТЕПОВИЙ, МОЯ СОБОРНА УКРАЇНА ЗНОВ ЗУСТРІЧАЄ ДЕНЬ НОВИЙ...»

Ідея єдності всіх українських теренів завжди була актуальною в українському середовищі. Із середини ХІХ століття ці твердження викристалізовуються у програмних документах різних політичних груп. Зокрема, вперше твердження про єдність 15-мільйонного українського народу, поділеного між Російською та Австрійською імперіями, прозвучало 10 травня 1848 року в маніфесті Головної Руської Ради – першої політичної організації Галичини. З кінця ХІХ ст. соборність стала наріжним каменем ідеологічних декларацій, програм і маніфестів новостворених українських політичних партій. Ідею єдності нашого народу розвивають українські політичні діячі Юліан Бачинський 1895 року в праці «Україна irredenta» («Україна уярмлена») та Микола Міхновський 1900 року в праці «Самостійна Україна». У наступні десятиліття думка про соборніст залишалась інтегральним чинником і чи не єдиним не дискусійним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху.

Українська революція (1917 – 1921 рр.) дала можливість нарешті реалізувати споконвічне прагнення українців отримати незалежну національну державу. І ось вже одинадцятий рік поспіль наш народ щороку 22 січня відзначає День Соборності України, яке було встановлено з врахуванням великого політичного та історичного значення об’єднання Української Народної республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної республіки (ЗУНР) з метою утворення єдиної (соборної) української держави.

Цього року святкування Дня Соборності України співпало з відзначенням 100- річчя знаменної події – проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР.

В зв’язку з цим та з метою національно-патріотичного виховання учнівської молоді, зміцнення єдності народу навколо ідеї соборної української держави, в нашому освітньому закладі пройшов загальношкільний мітинг-реквієм «Україна – соборна держава» та флеш-моб «Схід і Захід разом!», в ході якого учні ще раз пригадали цю славну та доленосну для українського народу подію та вшанували пам'ять героїв, які боролися за незалежну Українську державу. А флеш-мобом «Схід і Захід разом!» вихованці закладу підкреслили, що в їхніх серцях існує лише одна єдина, Соборна, неділима Україна від Заходу до Сходу.

День соборності УкраїниДень соборності України

Кiлькiсть переглядiв: 687

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.