ВАЖЛИВО ПАМ'ЯТАТИ

Велику увагу під час пандемії потрібно приділяти дітям, які так само відчувають тривогу.

Мабуть, кожен з нас в час коли звідусіль говорять про коронавірус, відчуває тривогу. Як побороти свої страхи та адекватно реагувати на ситуацію,а відтак і зберегти психічне здоров'я в умовах стресу?

— Страх перед невідомим - абсолютно природна реакція організму на ситуацію, яку ми не можемо контролювати і яка не відомо як завершиться. Так працює інстинкт самозбереження. Інстинкт, завдяки якому наші предки виживали у часи мамонтів і завдяки якому людство дожило до наших днів. Тому якщо ви відчуваєте у цей непростий період карантину тривогу, страх і навіть паніку - не думайте, що з вами щось не так. Це нормально.

Інше питання в тому, як сильно людина проживає ці стани. Це залежить від індивідуальних особливостей організму та психіки, а ще - прожитого досвіду.

Так ось, якщо ви відчуваєте напади паніки, знижується апетит, є порушення зі сном, головний біль, стрибає тиск, то таким методом ваш організм посилає вам сигнал SOS про те, що не справляється. В такому випадку раджу звернутись до спеціаліста психолога чи психотерапевта. Тим більше що зараз є така можливість в онлайн форматі. Багато фахівців навіть пропонують знижки на свою роботу.

А для тих хто відчуває фонову тривогу та легке занепокоєння, є кілька дієвих порад:

  • Влаштуйте собі відпочинок від соцмереж і новин. Відключайтесь від віртуального світу, який зараз кишить інформацією про короновірус і, на жаль, не завжди достовірною. Повірте, ви і так жодним чином не повпливаєте на ситуацію за час інфо-детоксу, а от ваша психіка скаже вам спасибі за такий відпочинок. Займіться побутовими справами, трудотерапія, фізичні вправи - наші союзники в цей час.
  • Говоріть! Обговорюйте свої страхи і тривоги з рідними. Коли ми говоримо про свої почуття, ми їх умовно розділяємо навпіл. Це, до речі, дуже добре працює з дітьми, які так само переживають тривогу зараз, не менше за дорослих. Намалюйте чи виліпіть з пластиліну дитячий страх, детально розпитайте про що він, придумайте разом казку, в якій супергерой переможе цей страх. Це буде корисно не тільки дітям, але й батькам.
  • Напишіть план дій. Часто страх повязаний з тим, що ми не маємо контролю над ситуацією і наша уява малює різні жахливі сценарії, де від людини нічого не залежить. Тому пропишіть на листку найстрашніші для вас ситуації і що ви будете в них робити. Наприклад, якщо захворієте ви, чи ваша близька людина, чи заборонять тотально всім виходити з дому. Продумайте покроково свої дії.

Нестабільна нервова система впливає на весь організм. Тож, щоб бути здоровими, в першу чергу турбуйтесь про свій психо-емоційний стан.

Також для збереження свого здоров’я треба дотримуватись простих правил:

  • Жодних рукостискань! Вітайтеся іншими способами: махайте головою, вдаряйте кулаки або ліктями.
  • Використовуйте кулак, щоб торкнутися перемикача світла або кнопки ліфта. На АЗС беріть дозатор бензину паперовим рушником або використовуйте одноразові рукавички.
  • Відкривайте двері кулаком або стегном – не беріться за ручку рукою. Особливо це важливо для туалетів і дверей у публічних місцях.
  • Використовуйте дезінфікувальні серветки в магазинах, протирайте ними ручки і дитячі сидіння в продуктових візках.
  • Мийте руки з милом протягом 10-20 секунд або використовуйте дезінфікувальний засіб для рук на спиртовій основі, що містить більш як 60% спирту, завжди, коли ви повертаєтеся додому з будь-якого місця, де було скупчення людей.
  • Тримайте пляшку з дезінфікувальним засобом біля входу в будинок. Також він має бути в автомобілі на випадок, якщо ви не можете відразу ж вимити руки.
  • Кашляйте і чхайте в одноразову серветку і негайно її викидайте. Лікоть використовуйте у крайніх випадках. Потрапивши на одяг, вірус продовжує життєдіяльність до тижня і більше – тому є загроза заразити інших людей.

ВАЖЛИВО ПАМ'ЯТАТИ

Цей коронавірус поширюється, коли людина кашляє і чхає, але з великими краплями слини. Це означає, що він у повітрі не літає і не заражає людину в такий спосіб. Але всі поверхні, на які потрапляють крапельки, заразні – вірус живе там у середньому тиждень. Тому все, що оточує інфіковану людину, потенційно заражене.

Кiлькiсть переглядiв: 246

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.